© 2012 Ann

Larve van Harmonia Axyridis

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje  – Harmonia axyridi) is een kever uit de familie lieveheersbeestjes (Coccinellidae).

Deze soort heeft veel verschillende mogelijke tekeningen, van vrijwel geheel oranje tot bijna zwart, maar is herkenbaar aan de zwarte ‘M’-vormige tekening op het halsschild- pronotum en het van achteren vaak wat geplooide of gedeukte rugschild – elytrum.

H. axyridis, kleurvariant succinea, heeft een roodoranje basiskleur, met 0 tot 19 stippen.

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje is een agressieve predator en bij gebrek aan luizen worden ook larven van andere soorten lieveheersbeestjes,  rupsen en  vlindereitjes opgegeten, waardoor de kever een bedreiging vormt voor de inheemse soorten.

Er wordt over nagedacht om een vleugelloos lieveheersbeestje te gaan gebruiken in de tuinbouw. Het gaat om een  mutant die niet kan wegvliegen, waardoor lokaal meer bladluizen opgegeten worden. Als de volwassen kevers vervolgens weer eitjes leggen, krijg je een lokale vermenigvuldiging.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.