© 2012 Ann

De Vroege Glazenwasser – Aeshna isoceles

Deze libel  is de Vroege Glazenmaker  -Aeshna isoceles.
In Nederland een vrij algemene soort die duidelijk toeneemt.
Man en vrouw hebben dezelfde kleur. Aeschna isosceles).

Grote bruingekleurde glazenmaker met  prachtige, opvallende groene ogen. Daarnaast een gele spijker op S2 en bruin op de basis van de vleugels (maar vleugels niet helemaal bruin zoals bij de Bruine Glazenmaker).

Vliegtijd en gedrag

De vroege glazenmaker behoort samen met de glassnijder tot de vroegst vliegende glazenmakers. In warme jaren kunnen eind april de eerste imago’s al rondvliegen. De laatste imago’s worden doorgaans eind augustus gezien. De hoofd – vliegtijd loopt van eind mei tot half juli. Jonge imago’s kunnen ver van het water jagend worden aangetroffen, bijvoorbeeld langs bosranden. Ook in open rietland kunnen veel jagende imago’s worden aangetroffen. Eitjes worden solitair door het vrouwtje afgezet in levende en dode plantendelen. Levenscyclus

Een of twee jaar. De (eerste) winter wordt doorgebracht als larve, in plaats van als ei zoals bij de andere glazenmakers. Uitsluipen gebeurt vanaf eind april tot eind juli, met een piek in de tweede helft van mei en de eerste van juni.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.