© 2012 Ann

Pioenroos – Paeonia

Pioenroos  -(Paeonia)

 Na jaren van “geen bloei” van de pioenroos had ik mij voorgenomen, om pioenrozen maar niet meer te proberen in mijn tuintje, jaren geleden had ik de plant al gescheurd omdat er toen ook al geen bloemen tevoorschijn kwamen  en ook na het scheuren en jaren wachten gebeurde er maar niets, terwijl aan alle condities voldaan werden, en nu, na mijn besluit deze planten te verwijderen, eindelijk wel vier bloemknoppen.

De  botanische naam – Paeonia  gaat terug op de antieke oudheid.

De Latijnse naam Paeonia dankt de bloem aan Paeon, leerling van Asclepius, de Griekse god van de geneeskunde. Tweeduizend jaar geleden al werd de pioenroos gewaardeerd, het was Paeon die  de geneeskrachtige werking van de pioenroos ontdekte.

Daarom staat de pioenroos symbool voor  gelukkig leven en gezondheid.

Er bestaan kruidachtige en heesterachtige pioenrozen.

Een gezonde pioenroos die het naar haar zin heeft, wordt met gemak vijftig jaar of ouder.

Verplanten
Pioenen kunnen het best eind september, begin oktober worden verplant. Ze hebben dan genoeg tijd om goed doorworteld de winter in te gaan, Begin na de bloei al met de voorbereiding. Steek met een spade een ruime cirkel rond de voet van de plant. Herhaal dat een paar maal. Binnen die cirkel vormt de pioenroos nieuwe haarwortels. Haarwortels zijn voor de pioenroos van levensbelang, want daarmee neemt hij vocht en voeding uit de grond op. Steek in september de kluit uit en plant de pioenroos op zijn nieuwe stek, Geef na het verplanten regelmatig water.

Pioenroos (paeonia lactiflora)
Symbool voor verlegenheid en bescherming.
In China staat de bloem voor waardigheid en rijkdom.

Site met tips voor verzorging Pioenrozen: http://www.boonpioenrozen.nl/verzorging.htm

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.