© 2012 Ann

Prachtklokje – Campanula persicifolia

Elk jaar weer ergens anders in de tuin, ik laat deze wilde bloemen met rust.

Campanula persicifolia ook wel Perzikbladklokje of – Prachtklokje –  genaamd.

Deze bloemen zijn er in wit en blauw. Ze verspreiden zichzelf door zaad en worteluitlopers. Het is een meerjarige plant. In de winter sterft hij bovengronds af en in het volgend seizoen komt hij weer tot leven en in bloei.

Deze prachtklokjes kunnen van 30 cm. tot ca. een meter hoog worden. In het wild komen de prachtklokjes ook voor, maar zeldzaam. Het is een beschermde plantensoort

Prachtklokje dreigt als wilde plant te verdwijnen uit Nederland. De sterke achteruitgang van deze soort heeft zich voortgezet gedurende de afgelopen jaren. Inmiddels resteren er nog maar drie kleine populaties waarvan vast staat dat het wilde planten betreft. De plant wordt 30-90 cm hoog, is vrijwel helemaal kaal en vormt  wortelstokken. De  bladeren zijn stijf en de onderste langwerpig tot lancetvormig bladeren zijn in de bladsteel versmallend.

Het prachtklokje bloeit in juni en juli met hemelsblauwe of witte, wijdklokvormige  bloemen. De bloemstelen hebben aan de voet twee blaadjes. De Bloemkroon is 25-40 mm lang. De bloeiwijze is een tros met drie tot acht bloemen. De kelkslippen zijn smal-driehoekig en aan de basis 2-3 mm breed.

De rechtopstaande vrucht is een doosvrucht met strooigaatjes waar de zaden door vrijkomen. Het duizendkorrelgewicht van de zaden is 0,14 gram.

Rode Lijst 1. Beschermd!

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.