© 2012 Ann

Rabarber -Rheum rhabarbarum

Rabarber  – is een plant uit de duizendknoopfamilie. . Rabarber staat al meer dan 5000 jaar bij de mens in de belangstelling, in het begin echter alleen als geneesmiddel. De Chinezen hebben dit gewas, uit de Aziatische steppen, als eerste in cultuur gebracht.

Uit de wortel werd en wordt nog steeds een sterk purgeer/laxeer middel gewonnen.

Omstreeks 1600 ontdekte men dat de stelen gegeten kunnen worden. Het duurde echter tot ver in de achttiende eeuw, voordat rabarber als groente een grotere bekendheid kreeg. In Nederland en België vindt de teelt vanaf ongeveer 1900 plaats.

Bij de buitenteelt is het belangrijk om na de langste dag geen stelen meer te oogsten, opdat de plant voldoende reservestoffen voor het volgend jaar kan vormen.

De plant heeft dikke bladstelen en grote bladeren. Er zijn rassen met rode stelen en met groene stelen. Voor de verse markt worden alleen rassen met rode stelen geteeld, waarvan Frambozen Rood de meest donkerrood gekleurde stelen heeft.

Recept::

Een kilo rabarber  in stukken van 3 cm snijden, 1 minuut  koken , afspoelen met koud water en laten utlekken.

60 gram boter smelten in een koekepan op zacht vuur, rabarber, 2 theelepels geraspte gember, ( 1 eetlepel vond ik persoonlijk te heftig).
150 gram suiker toevoegen, ongeveer10 minuutjes zachtjes laten pruttelen onder af en toe roeren. Garneren met gekonfijte gember, fijngeknipte peterselie.

Recept uit Smulweb: Varkenshaas met rabarber en gember

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.