© 2012 Ann

Early Rivers – kersensoort

Elk jaar krijg ik  de heerlijkste kersen via mijn buurvrouwtje uit de kersenboomgaard van haar ouders, deze smakelijke kers ben ik helaas nog nooit tegen gekomen bij de groenteman. Ongeveer een klein maandje geleden  kocht ik nog Spaanse kersen bij de groenteman,  echter deze kersen waren helaas niet te pruimen zoals zo vaak het geval is als je eenmaal geproefd hebt van de Rivers

De Early Rivers ofwel  –Vroege Duitse, ofwel Lindekers is een vroege kers en maar even beschikbaar, zou ik een kersenboom planten, dan zou het zeker een Early Rivers zijn. 

Rijpt vroeg (2de/3de kersenweek). Matig grote donkerbruin-rode kersen met zacht vruchtvlees. Goede smaak. Weinig gevoelig voor barsten. Bloeitijd vroeg tot middenvroeg.

Medische eigenschappen

Kersen bevatten  Anthocyaan, dit is het rode pigment in de bessen. Het is aangetoond dat de anthocyanen in kersen pijn en ontsteking vermindert bij ratten. Anthocyanen zijn ook krachtige antioxidanten waarvan actief onderzoek plaats vindt naar voordelen voor de volksgezondheid. Betekenis Prunus avium (wetenschappelijke naam):

De geslachtsnaam Prunus is een oude Latijnse plantennaam met verwijzing naar de kersen en pruimen; pruimenboom (Alle steenfruitsoorten dragen als geslachtsnaam Prunus). De soortaanduiding avium komt van het Latijn “avis” (vogels), van de vogels; een verwijzing dat de vogels heel graag deze vruchten eten.

Vermeerderen via pitten is mogelijk –  Stratificatie

Een uitgestelde ontkieming op basis van temperatuur biedt meer mogelijkheden tot verspreiding via water, wind en dieren.

Risicospreiding

De koude stratificatie werkt een gespreide ontkieming in de hand. Mochten alle kiemen dezelfde dag de kop opsteken en dieren doen zich eraan tegoed, het hele nageslacht zou verloren kunnen gaan. Het zelfde scenario zou zich kunnen voordoen bij ongunstige weersomstandigheden zoals plotselinge vorst

In een laboratorium kan men een koude stratificatie eenvoudig simuleren. Men verzamelt bijvoorbeeld de kersenpitten van de eerste rijpe vruchten en zet ze anderhalve maand in een zakje vochtig zand in de koelkast. Na deze koude stratificatie opent men voorzichtig de pitten om de volgroeide gezonde zaden te selecteren die men twee weken bij 21°C in een vochtig medium in het halfduister laat ontkiemen. Men zet de ontkiemde zaden nu tot het voorjaar onder tl-licht. Door de hoge kostprijs kent deze techniek slechts beperkt rendabele toepassingen. We kunnen echter wel bewijzen dat koude stratificatie enorm kan variëren gemiddeld tussen anderhalve en vier maanden en dat temperatuur de voornaamste factor vormt.

Bronnen: Wikipedia en verschillende sites van kersenbomen kwekers.

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.