© 2012 Ann

Moederkruid Kamille – Matricaria recutita

Tot nog enkele jaren geleden stonden er altijd wel ergens  kamille plantjes  in de tuin, opeens waren ze verdwenen, omdat ik de kleine witte bloempjes ging  missen, dit voorjaar maar zaad gekocht en in maart gezaaid, echter door alle regen van de afgelopen weken moeten de tere stengels nu wel erg hun best doen om niet plat geslagen op de grond te eindigen.

 Kamille (Matricaria) is een geslacht uit de composietenfamilie (Asteraceae).

Matricaria recutita – Volksnaam: –  kamille, knoopjeskruid, moederkruid.

Kamille komt van het Griekse woord ‘gamelios’- : feestelijk. De bloem staat dan ook symbool voor feestelijke en zonnige tijden.

  • Kamille wordt ook wel Matricaria genoemd. De plant komt van oorsprong uit de Oekraïne en is al eeuwenlang niet alleen geliefd om zijn bloemen maar ook om zijn geneeskrachtige eigenschappen: een kopje kamillethee geeft je rust. ( alleen de bloemen gebruiken)
  • In het Latijn is mater moeder. In de oudheid werd het kruid vooral bij vrouwenziekten gebruikt, vandaar ook de naam moederkruid. Kamille is een typisch zonnekruid. De bloem is samengesteld uit een geel hartje omgeven door witte straalbloempjes. Deze gaan ’s avonds omlaag en als de zon weer opkomt richten ze zich weer op. Zo richt de kamille zich direct naar de zon als bron van licht, warmte en liefde en geeft deze ook weer door aan de mens. De holle bloembodem verwijst naar lucht in het buikgebied (verkramping, gasvorming) en de gele kleur ervan verwijst naar lever, gal en hart. Het wit van de straalbloemen geeft een rustgevende, harmoniserende werking aan op het zenuwstelsel en ontstekingen.
  • De plant bloeit vanaf mei tot augustus met aan de toppen bloemen met gele hartjes en witte kroonblaadjes die op het einde van de bloeitijd naar onder buigen. De bloemen hebben een honingachtig zeer welriekend geur.
    Echte Kamille heeft gladde, rechtopstaande bleekgroene dunne stengels en wordt 25 tot 40 cm hoog. De bladeren, met smalle lijnvormige slippen, staan trapsgewijze over de lengte van de zeer vertakte stengels. De plant is éénjarig en heeft generfde zaadjes.
  • Twee tips om je bloemen langer mooi te houden zijn: de juiste omgevingstemperatuur en ultraschoon water. Als er bacteriën in het water komen, bederven je bloemen een stuk sneller. Volg deze tips op en je kunt veel langer genieten van je bloemen.• Verwijder het overtollige blad, zodat er geen blad in het water hangt. Haal ook eventuele zijscheuten weg.• Vul het water regelmatig bij: kamille heeft veel water nodig.

    • Kamille blijft 5 tot 12 dagen goed (dit hangt onder andere af van het toevoegen van snijbloemenvoeding, de versheid van de bloemen.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.