© 2012 Ann

De kleine rode soldaat – weekschildkever – Rhagonycha fulva

Weekschildkevers  Cantharidae

In Nederland komen ruim 50 soorten soldaatjes voor. Een andere naam is weekschildkevers. De naam Soldaat vindt zijn oorsprong uit de gelijkenis met een 19e eeuws uniform, wat betreft de kleuren. Weekschild vanwege het zachte schild.
Hij jaagt op insecten. ook dode insecten. Herkenning

Weekschildkevers zijn smalle, langwerpige kevers van 5 tot 15 mm met lange sprieten en poten. Zoals de naam al zegt zijn hun dekschilden niet stijf, maar zacht en buigzaam.

Veel weekschildkevers zijn oranje en/of blauwgrijs van kleur, kleuren die aan oude uniformen doen denken

Toepassing

Weekschildkevers komen vaak massaal voor langs bosjes en in bloemrijke bermen en akkerranden. Zij kunnen dan ook een bijdrage leveren aan het opruimen van bladluizen. Hun landbouwkundig belang als natuurlijke vijand is vermoedelijk beperkt.

Het diertje is sterk giftig en heeft rood-zwarte
waarschuwings kleuren. Omdat ze weinig van vogels
te vrezen hebben gebeurd de paring in alle openheid,
met name bovenop schermbloemen.

Nuttig

Enkele soorten soldaatjes kunnen in de zomer massaal op schermbloemen van bijv. berenklauw en pastinaak voorkomen om daar van de nectar en het stuifmeel te snoepen. Maar daarnaast zijn het rovers die ook op bladluizen en andere kleine insecten jagen.

De larven leven op de grond als jagers op kleine insecten en andere beestjes, tevens  zijn zij zeer nuttig omdat zij gedurende de winterrust van andere nuttige insecten de belangrijkste predators zijn van bladluizen en van andere insecten.

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.