© 2012 Ann

Rozensuiker – Gallica rozen

Rozensuiker

Deze suiker is heerlijk en bestrooid op aardbeien of op koekjes komt de  rozensuiker net  iets anders over dan ,,gewone”  suiker. 

Het staat ook prachtig in een mooie glazen suikerpot.

 

Benodigdheden:

1 kop geurige rozenblaadjes (voorkeur voor Gallica rozen)

1 1/2 kop suiker

 

Bereiding:

Meng de blaadjes en de suiker in glas of roestvrijstalen kom. Bedek de helft van de de kom met huishoudfolie en laat deze 2 dagen staan op een droge plaats, Dagelijks even schudden.

 Dek na 2 dagen de kom volledig af en laat deze 5 dagen staan, wederom dagelijks schudden. Tik voorzicht de vastgeklonte suiker los. 

Meng de suiker in een blender of koffiemolen tot een poederige massa. Bewaar de suiker in een luchtdichte pot op een koele droge plaats tot ongeveer 9 maanden.

Gallica rozen:

Dit zijn verreweg de oudste soorten onder de rozen. Rosa Gallica bijvoorbeeld is zo’n 2000 jaar oud. Ze werden gekweekt door de Grieken en Romeinen. In de 17 e eeuw begonnen de Nederlanders nieuwe variëteiten te kweken en later ontwikkelden de Fransen ze verder. De kleuren van Gallica’s zijn dieper dan van de Alba’s. Naast rose komt rood ook voor, maar ook allerlei tinten paars en gestreepte vormen. De Gallica’s geuren sterk en zijn goed winterhard.

Het zijn voornamelijk korte, bossige struikjes en hierdoor geschikt voor de kleine tuinen. Ze bloeien vroeg in de zomer en behoeven weinig tot geen snoei.

Ze bloeien éénmalig, in het midden van de zomer, maar tonen een overdaad aan kleuren. De geur is altijd die van de echte ´oude roos´. De bloemen zijn gewoonlijk klein tot middelgroot en vele hebben een donkere, bruinpaarse schakering. Gallicarozen worden gekenmerkt door de compacte, ronde groeivorm en de vele bladeren tot aan de voet van de struik.

De bladeren zijn meestal mat, donkergroen van kleur en lichter aan de onderkant. Ze verdragen arme en droge gronden. Ze groeien tamelijk sterk en vormen snel uitlopers, die veel plaats innemen. Ze worden ongeveer 1,5 meter hoog.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.