© 2012 Ann

Rolwolk – Cumulonimbus arcus

Volgens mij was het de avond van 21 juni om 20 uur 40, een fantastisch schouwspel in de lucht boven mijn hoofd van rollende wolken, voor het noodweer dat voorspeld was,  gelukkig bleef het bij ons uit. Rolwolk

Een rolwolk is een lage, horizontaal cilindervormige  Arcuswolk die geassocieerd kan worden met onweersbuien, of soms met een  koufront. Rolwolken kunnen ook een teken zijn voor een mogelijke  microburst.

Rolwolken zijn relatief zeldzaam.

Ze verschillen van  shelf clouds omdat rolwolken helemaal los staan van de basis van de onweersbui of van andere wolken. Meestal ‘rollen’ rolwolken om een horizontale as.

De rolwolk ontstaat wanneer koudere lucht die met de onweersbui meekomt vanaf enige hoogte, in aanraking komt met veel warmere lucht aan het aardoppervlak. De koude lucht drukt dan de warme vochtige lucht omhoog, waardoor de vochtige lucht  condenseert en er een wolk ontstaat.

Deze wolken zijn meestal een teken voor noodweer.

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.