© 2012 Ann

De Moerasspirea- Filipendula ulmaria- of Meadowsweet

Filipendula ulmaria is een overblijvende plant. Jarenlang een trouwe bloeier in Loosdrecht op de veenachtige grond geweest, per toeval is er een wortelstok meegekomen naar huis en nu pas interesseer ik mij in het plantje, ik schaam mij een beetje, ik had nog nooit geroken aan de bloem en wat heb ik veel gemist, de geur is heerlijk en het ergste is wel dat ik na de bloei  de hoge stengels altijd kort snoeide, omdat deze het uitzicht belemmerde, nooit geweten dat je thee van de blaadjes kon zetten enz,  Het wortelstelsel bestaat uit een dikke, vlak onder de grond kruipende wortelstok, met daaraan dunne uitlopers.

De bladeren zijn samengesteld uit vijf paar ovale, 2-8 cm grote, bladeren.

Moerasspirea bloeit van juni tot augustus met grote roomwitte, zoetruikende bloemtrossen, vandaar de Engelse benaming meadowsweet. De bloemetjes zelf zijn klein met 2-5 mm grote kroonblaadjes. Typisch zijn de mooi, gedraaide zaadjes.

Moerasspirea is een veel voorkomende plant in Nederland. Hij groeit in stikstofrijke milieus in lichte, vochtige grond

Omdat moerasspirea niet goed tegen veel fosfaat kan, indiceert deze plant de fosfaatarmste standplaatsen.

Grote brandnetel domineert juist op de plekken met veel fosfaat.

Ook andere organismen profiteren van moerasspirea. De zakjeszwam – Calycellina spiraeae – groeit bijvoorbeeld op het dode blad van de plant en rupsen van de ligusterpijlstaart eten van de levende bladeren.

Wetenswaardigheden

Moerasspirea werd veel gebruikt om de lucht te verfrissen. De geurige bloemen werden samen met andere bloemen (o.a. kamperfoelie), in huizen en kerken gelegd om onaangename geuren te verdrijven.

Moerasspirea maakte ook dranken geuriger,de bladeren werden toegevoegd aan rode wijn.

De Latijnse naam komt van filium (draad) en pendere (hangen), naar de ‘hangende’ wortelknolletjes. De plant heeft pijnstillende, koortsverlagende en ontstekingsremmende eigenschappen en werd gebruikt tegen malaria en buikloop.

De hele plant geurt lekker, ook de bladeren( maar anders dan de bloemen) en kunnen als potpourri dienen waarbij ze dan ook nog een magisch effect hebben: als je de vrede wil bewaren leg dan moerasspirea her en der in je huis.

Koningin Elisabeth I had haar vloer ook bestrooid met moerasspirea omdat het zo lekker rook  Er worden nog meer magische krachten aan moerasspirea toegeschreven zoals liefde, vroeger werd het veel gebruikt in bruidsboeketten.

Eetbaarheid: Je kunt de bloempjes toevoegen aan inmaakazijn, en aan jams, waardoor er een soort amandelgeur bij komt.

Thee: gebruik 2,5-3 gram vers kruid of 4-5 gram gedroogd kruid voor een kop thee en doe er kokend water op

Tegenwoordig wordt een aftreksel van de bloemen (thee) nog gebruikt bij griep en verkoudheid.

Ook een geschilde wortelstok is eetbaar.

 

 

 

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.