© 2012 Ann

De struik die doet vergeten – Hemerocallis

Daglelies worden al duizenden jaren gekweekt. Oorspronkelijk komt de plant uit Azië. Ze kwamen daar al voor sinds 550 jaar v.Chr. Vroeger werden ze als voedsel gekweekt en als medicijn. De daglelies kwamen naar Europa via de handelroutes. Waarschijnlijk eerst via Hongarije, Portugal en Italië. Samen met pioenen en seringen behoorden de daglelies tot de weinige sierplanten die de vroege kolonisten meenamen naar Amerika en Europa voor het planten in hun tuinen.

De naam  Hemerocallis  komt van de Griekse woorden  – hemera-, wat ‘dag’, -kallos- wat ‘schoonheid’ betekend.

Dus schoonheid voor één dag. Linnaeus heeft deze plant de naam Hemerocallis in de 18e eeuw gegeven en bij de Liliaceae (leliefamilie) ondergebracht, samen met de hosta’s, vuurpijlen en aloë’s en echte (bol)lelies. Echter  in de moderne classificering heeft de Hemerocallis een eigen familie, de Hemerocallidaceae

Daglelies zijn zonliefhebbers. Ze bloeien uitbundig als ze minimaal zes uur zon per dag krijgen. Elke bloem bloeit slechts één dag, maar omdat één stengel soms wel dertig knoppen heeft, houdt de bloei wekenlang aan.
Deze sterke, weinig eisende planten groeien in iedere, goed losgemaakte tuingrond. Eventueel  kun je de planten na de bloei tot op circa 10 centimeter boven de grond afknippen. Daarna lopen ze weer fris uit en houden ze nog lange tijd mooi blad. Sommige bloeien zelfs voor een tweede keer.

De Chinese naam voor Hemerocallis Fulva  is ‘hsuan-soa’  wat betekend ‘- de struik die doet vergeten’. Deze naam verwijst naar de kalmerende eigenschappen. De jonge en gekookte scheuten werden vaak gegeven aan mensen in de rouw. Om te eten
De hemerocallis is ook eetbaar, alle enkelbloemige zijn te eten.
De dubbelbloemige zijn niet eetbaar.

Alle delen van de enkelbloemige daglelie zijn eetbaar, De wortels smaken naar melige aardappelen.. De bloemen smaken als knapperige sla. Maar dan wat zoeter.

Elk soort bloem heeft een eigen smaak, in het algemeen smaakt de oranje zoeter dan de rode soorten. Deze smaken wat peperiger. Wanneer u de bloemknoppen wilt gebruiken moet u deze wel enkele minuten blancheren.

Enkele voorbeelden: De bloemen kunt u als garnering gebruiken. Maar u kunt ze ook vullen met ijs, slagroom en crème brûlée of met rijst en rivierkreeftjes.

Hemerocallis is makkelijk te verdelen dmv. scheuren

 

 

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.