© 2012 Ann

Roofwants – Reduviidae

Volgens mij is dit beestje een roof- of bloem-wants, jammer dat ik geen gelijkende afbeelding kan vinden. In Nederland leven ongeveer 300 soorten.  Kenmerkend zijn het grote, driehoekige schildje achter het borststuk en de vleugels die in de voorste tweederde leerachtig (als een dekschild) zijn en achteraan voor eenderde doorzichtig zijn. En kenmerkend is de steeksnuit waarmee zij hun prooi uitzuigen. De eieren worden in het weefsel van bladeren gelegd. De larven zijn ovaal van vorm en lijken op het volwassen dier. Ze zijn licht- tot donkerbruin van kleur en eten hetzelfde voedsel als de volwassen dieren..

Het imago wordt gezien van mei tot juli, de soort overwintert als nimf. De habitat bestaat uit licht bos en bosranden.

De rode roofwants (Rhynocoris iracundus, soms Rhynocoris iracundus) is een wants uit de familie roofwantsen of Reduviidae. Een andere naam is moordwants, naar de Engelse naam ‘assasin-bug’.

De geringde roofwants – (Rhynocoris annulatus, soms Rhinocoris annulatus)- is een 12 tot 15 millineter lange wants uit de familie van de roofwantsen (Reduviidae). Het dier lijkt sterk op de rode roofwants, maar heeft veel minder rood.

De geringde roofwants eet andere insecten, waaronder honingbijen.

Levenswijze

In de winter gaan ze, wanneer het niet te koud is op zoek naar voedsel. Ze zuigen graag de eieren van bladluizen en bladvlooien uit.

In de zomer leven ze vooral van bladluizen, maar vallen af en toe ook kleine rupsen, tripsen en andere insecten aan.

In perenboomgaarden zijn ze verreweg de belangrijkste natuurlijke vijand van de perenbladvlo. De perenbladvlo kan door insecticiden moeilijk worden bestreden. De volwassen roofwantsen kunnen zich ook met stuifmeel voeden en leven ongeveer 3-4 weken. Grotere schildwantsen vallen ook insecten zoals rupsen aan die zij leegzuigen.

 

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.