© 2012 Ann

Lavendel –Lavandula

Lavendel is een struik uit de lipbloemenfamilie – Lamiaceae

De laatste vorst van de afgelopen winter  was funest voor de lavendelplantjes, een tuin kan niet zonder de frisse en zuivere geur van Lavendel, gelukkig zijn jonge lavendelplantjes in het vroege voorjaar overal in de aanbieding. Winterharde soorten voor in de tuin zijn -Lavandula Angustifolia Hidcote en Grosso -(Lavendin).

Lavendel was bij de Grieken en Romeinen favoriet als baadmiddel. De naam Lavandula is ook afkomstig van het Latijnse woord “lavare” dat “wassen” betekent. Lavendel was ook in de Middeleeuwen een populair strooikruid vanwege haar insecten werende capaciteit en haar langdurige geur.  Lavendelstruiken ongeveer 30 centimeter uit elkaar planten, waar ik mij nooit aan heb gehouden. Om verhoutering te voorkomen, waarbij de lavendel in een massieve struik met dikke takken verandert, dient deze wel twee maal per jaar gesnoeid te worden. Doet men dit niet, dan zal deze steeds dikkere takken krijgen waarbij de struik aan de onderkant geen bloemen meer zal bevatten. De eerste snoei vindt plaats in de tweede helft van  maart  Hierbij kan de plant tot 15 cm boven de grond worden gesnoeid. Hierna groeien er snel nieuwe twijgen naar boven waar weer bloemen aan komen. De tweede keer vindt plaats na de bloei  ( augustus tot oktober). Deze keer moeten alleen de bloemen verwijderd worden. De plant mag dus niet kort gesnoeid worden aangezien deze de winter dan niet zal overleven. Verwijder afgestorven bloemstelen en snoei de heggen en achterblijvende planten in de late herfst of lente.

Pluk de bloemstelen wanneer de bloemen net open zijn. Droog de bloemen door ze in bosjes op te hangen. Leg de gedroogde bloemen in bosjes, in reukzakjes of reukkussentjes tussen kleren om ze een aangename geur te geven en om motten te verdrijven. Het maken van reukkussentjes: wrijf de bloempjes van de stengel wanneer de lavendel droog is en doe dit in een pasklaar kussentje. Ook kan bekleding voor laden gemaakt worden om de lade naar lavendel te laten geuren. Hiervoor kiest u eerst een stuk sierpapier uit (een stuk behang restant is uitstekend) en knip er een stuk uit ter grote van de onderkant van de lade. Bestrijk de onderkant van het papier met een dunne laag lijm en bestrooi deze met een dikke laag gedroogde lavendel bloemen. Laat dit drogen en schud de bloemen eraf die niet vastzitten. Leg het met de bloemen naar beneden in de lade.

De groeiplaats voor Lavendel is een zonnige en open plaats het meest geschikt.. De beste grond voor Lavendel is goed gedraineerd, zanderig met leem. Lavendel kan vermeerderd worden door zaaien en stekken.

Voor stekken neemt men in de lente of de herfst 10 tot 20 cm lange stekken van de stengel. Augustus is bij uitstek de maand, waarin stek kan worden gemaakt. Maak stek van niet bloeiende delen van de struik. De lengte van de stek is zeven tot tien centimeter. Snij aan de onderkant van de stek, onder de bladeren, de stengel met een scherp mes door. Knip de kop aan de bovenkant van de stek, boven de bladeren door. Steek de stek(ken) in een bak of ruime pot gevuld met potgrond gemengd met gelijke delen zand. Dek de bovenlaag af met scherp zand. Zet de stekken niet in de volle zon, morgenzon mag wel. Begiet de stekken regelmatig met een beetje water. De plant kan ook gesplitst worden. Voor zaaien, zaait u het zaad van februari tot april onder glas. De kiemduur is ongeveer 4 weken. Uitplanten kan vanaf half mei.

De bloemen worden vooral bezocht door  hommels en koolwitjes.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.