© 2012 Ann

Stokroos – Alcea rosea

De stokroos  –Alcea rosea,  synoniem: Althaea rosea) is een  tweejarige plant uit de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae) Opeens zie je deze stokrozen overal weer staan, zelfs van bijna drie meter hoog. Jaren geleden zaaide ik deze reuzen in bloembakken naast het huis, maar op een gegeven moment werden ze truttig gevonden. Gelukkig  zijn ze terug en probeer ik over een maand ofzo zaadjes te bietsen.

De plant komt oorspronkelijk uit  Turkije of Palestina en is in de 16e eeuw naar Europa geïmporteerd.

De soort groeit het beste op vrij arme  kleigrond, maar de donkere varianten doen het ook goed op zanderige gronden. De stokroos gedijt het best op een luwe, warme en niet te vochtige plaats. Een bekende plaats is een muur of schutting op het zuiden, want de plant houdt van zon. Bij droog weer moet de plant extra water hebben, anders verdrogen de bloemen en rijpen de zaden voortijdig.

De plant bloeit in de  zomer van juni tot augustus met lange bloemstengels van 1-1,5 m hoog, maar de plant kan ook veel hoger worden (tot zo’n 3 meter).

Tijdens de bloei trekt de plant  bijen en hommels aan.

De stokroos heeft  splitvruchten, waarin de 7-8 mm grote zaden zitten. Opkweken van stokrozen kan door middel van zaad, dat aan het einde van de zomer rijp is en direct gezaaid kan worden. Zaaien kan ook in de opvolgende  lente. Als het zaad rijp is barsten de splitvruchten vanzelf open. De stokroos kan ook zichzelf uitzaaien.

Als de stokroos in de lente gezaaid wordt, vormt de plant dat jaar alleen blad en zal pas het volgende jaar bloeien. Zaait men de stokroos aan het einde van de zomer (augustus/september) dan kan de plant het jaar daarop in bloei staan, maar dat is afhankelijk van het weer, het kan ook een jaar langer duren. De stokroos vormt na de bloei naast de oude rozet nieuwe uitlopers. De oude stengel moet worden afgeknipt, anders kost dat de plant teveel energie.

De rijpe zaden zitten in de bruine zaaddoosjes als schijfjes tegen elkaar.

Best kun je zaaien als de zaden net goed afgerijpt zijn aan de planten. Ze zitten dan aan de bloeistengels in donkerbruine, droge zaaddoosjes. Als je deze opent merk je dat de zaadjes als platte schijfjes mooi geordend zitten als een ronde ring. Zaai de rijpe, bruine zaden vanaf juni tot eind augustus op een warme, zonnige plek en bedek ze met een dun laagje potgrond (max. 1cm) Alcea is een koudkiemer (14dagen) en mag bedekt worden met tuinaarde. Hoe de grond vochtig en na ongeveer tien dagen zal je de eerste blaadjes zien verschijnen. Als de zaailingen te dicht op elkaar gezaaid staan kun je de zwakste kiemplantjes uitdunnen zodat je om de ± 20 cm één plantje over hebt. In september – oktober hebben de jonge stokrozen al een mooie bladrozet ontwikkeld en mogen ze naar hun definitieve standplaats en dat op een tussenafstand van ca. 40 cm. Met het verhuizen naar de definitieve standplaats mag je ook wachten tot in het voorjaar.

Vroeger heette de stokroos Althaea dat van het Griekse woord althos (geneesmiddel) is afgeleid.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.