© 2012 Ann

Thalictrum Delavayi Ankum – Chinese ruit

De Thalictrum delavayi wordt ook wel Thalictrum dipterocarpum genoemd en behoort tot de familie Ranunculaceae. De Nederlandstalige naam van deze Thalictrum is  Chinese ruit. De Thalictrum delavayi is een sierlijke hoge plant  van 1.50 cm en meer met varenachtig groen blad  met  een veelheid aan tere kleine, luchtige lilaroze bloempjes.  De naar verhouding grote meeldraadtoeven maken de bloemen extra opvallend. Door de veelheid aan bloemen ontstaat ook doorzichtige bloempluim. lijkt een beetje op het klassieke gipskruid. Het blad loopt in het voorjaar laat uit.
Liefst staat hij in lichte schaduw op een altijd vochtige grond.
Lichte dekking nodig in de winter.

Op zich stevige planten, die toch gesteund moeten worden, omdat de bloemen bij regen erg zwaar worden. Steun met plantringen, rekjes, rijshout of bamboestokken met bindtouw. De plant zaait zich in voedzame gronden heel gemakkelijk uit, maar kan ook gescheurd worden.

Sortiment

de roze/purperen Thalictrum delavayi (=dipterocarpum).

Hiervan zijn weer verschillende cultivars in omloop:

1 -‘Splendide’ (langbloeiend en grote bloemen),

2 -‘Ankum’ – langbloeiend

Zaaien:
Kiemtemperatuur 23-25°C. Februari-maart in potten in kamerkasje of maart-april / september-oktober in potten in koude bak.

Ter plekke zaai je in mei-augustus. Kiemtijd binnen 4 weken.

Beschrijving

Thalictrum: Vaste plant waarvan de bovengrondse delen tijdens de herfstperiode afsterft, en dus kaal de winter ingaan. Ze behoeven voor de winter normaal geen snoei. Meestal laat je de afgestorven plantendelen tot het voorjaar op hun plaats. Controleer en verwijder eventueel wel tijdig in het voorjaar opeengestapelde pakken afgestorven loof of bladeren die kunnen gaan schimmelen en de planten verstikken.

De Thalictrum delavayi heeft vochthoudend humusrijk grond nodig.  Een aanrader, deze plant kwam ik bij Carin tegen en ben er gelijk verliefd op geworden, volgend jaar staat de Chinese ruit ook bij mij in de tuin.

 

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.