© 2012 Ann

De Waterlelie – Nymphaea

De waterlelie  –Nymphaea  is een van de meest begeerde waterplanten vanwege de schitterende bloemen, die de plant kan voortbrengen. Al jaren staan er nu twee soorten waterlelies in het vijvertje op een bodem van grote natuurstenen, geen vissen maar wel veel larven van libellen, salamanders, kikkers en padden, het is een keuze waar ik zelf tevreden mee ben.

Onder de waterlelies zijn meer dan vijftig soorten en een honderdtal hybriden.

De groep is in te delen in: — winterharde waterlelies, – – tropische waterlelies,

– a -waterlelies die overdag bloeien,

– b- soorten en hybriden, die alleen ’s nachts bloeien.

Hoe begeerlijk tropische waterlelies ook zijn, de winterharde soorten zijn in ons klimaat meer op zijn plaats. Winterharde soorten zijn, mits goed geplant, een lang leven beschoren. De bladen van een waterlelie drijven op het wateroppervlak (epilimnion) en de bloemen groeien daarbovenuit. Wanneer de keuze voor een waterlelie gebaseerd is op de beschikbare ruimte, dan is de waterlelie een lang leven beschoren.
Een waterlelie vergt weinig onderhoud behalve het verwijderen van de oude bladeren in de herfst.
Verwijder alleen het blad aan de oppervlakte en niet onder water om wortelrot te voorkomen.
Als de waterlelie voldoende diep staat en niet bevriezen kan, snijdt u de stengels af tot 20 cm boven de wateroppervlakte. Ook hier geldt, niet lager want dan ontstaat er wortelrot.

Waterlelies hebben hun wortelstok op de bodem (submers): hetzij in een natuurlijke bodem, hetzij in vijversubstraat in een mandje.
Alle soorten en variëteiten van waterlelie hebben stilstaand, voedselrijk water nodig om te kunnen groeien en bloeien. Daarnaast is de waterlelie zeer gediend met de aanwezigheid van een paar vissen in de vijver. Zij zijn onontbeerlijk om kleine insecten en waterslakken van de waterlelie af te houden.

Een waterlelie kan vanaf een leeftijd van drie tot vier jaar worden vermeerderd door de wortelstok te scheuren of er wortelspruiten van te nemen. Vermeerderen kan in het voorjaar worden uitgevoerd. Daarnaast kan het soms lukken om rijp geworden zaden in het voorjaar te zaaien. Zaaien in zand met daarboven permanent een laagje water van ten minste één centimeter water.

Nymphaea hybr. ‘Formosa’

is geheel winterhard. De plant bloeit beter naar gelang hij langer vaststaat. Plant in een mandje op een waterdiepte van 45 – 70 centimeter. De bloemen zijn bij een jonge plant zachtroze, bij een oudere plant is de kleur hardroze.

Nymphaea hybr. ‘Caroliniana Perfecta’

is winterhard. De plant bloeit overdag. Het is een dieproze bloeiende waterlelie. De lelie kan een wateroppervlakte van 1,50 meter bedekken. Plant deze lelie in een mand op een waterdiepte van 45 centimeter. Het is een vroeg bloeiende hybride. Bloei vanaf mei tot in augustus.

Er bestaat ook een witte hybride: Nymphaea hybr. ‘Caroliniana Nivea’.

tip.

In ondiepe vijvers waar de waterlelie kan bevriezen, haalt u de waterlelie uit de vijver en laat hem op een vorstvrije plek overwinteren in natte turf, of iets dergelijk

 

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.