© 2012 Ann

De dropplant – Agastache foeniculum

De dropplant, ook wel anijsnetel of Koreaanse munt genoemd, heeft niets van doen  met de echte anijs. Agastache is familie van de lipbloemigen (Labiatae).  De dropplant –Agastache foeniculumis een vaste plant voor in de volle zon. Het is een mooie, gezond ogende plant. Ik zag de plant bij Carin in haar wilde bloementuin staan en was er gelijk verloren, deze blauwe toortsen komen volgend jaar ook in mijn tuintje te staan. De nogal stijvige plant heeft lancetvormig tot ovaal geurend blad en wordt tussen de 50 en 90 centimeter hoog. De stengels zijn vierkant en zacht behaard. Vanaf juli tot september staat de plant in volle bloei met langbloeiende bloemaren met buisvormige bloemen in een zachtpaars-blauwe kleur.

De plant verlangt een goed doorlatende, vochtige grond en is redelijk winterhard. De minder winterharde Agastache-soorten kunnen buiten overleven als ze een beschutte plaats en een flinke mulchlaag hebben. Jonge planten kunnen maar het beste binnen op een vorstvrije plaats overwinteren

In Nederland worden meer dan 50 verschillende dropplanten gekweekt en verhandeld waarvan veel plantensoorten en varieteiten helaas niet geheel winterhard zijn.

Dropplanten zijn goede insectentrekkers (vlinders/bijen/hommels) en mede daarom zijn deze planten in korte tijd heel populair geworden. De plant ruikt naar anijs vandaar de Nederlandse naam Anijsnetel. Vermeerderen
Een dropplant kan in het begin van het voorjaar worden gezaaid. En aan het eind van de zomer kan de plant door middel van stekken worden vermeerderd. Neem daarvoor de halfhoutige delen van de plant.

Echte meeldauw kan in de droge zomers nog wel eens voorkomen. Houd de grond dan goed vochtig, maar giet niet op het blad.

Door de blaadjes te wrijven is het aroma al op te snuiven: een mengeling van anijs en drop.

Het aroma is goed te gebruiken in salades, in potpourri en thee  De Apache indianen gebruikten deze plant al als geneesmiddel.

Een aanrader is de  Agastache”Blue Fortune’ omdat dit een hele mooi plant is. Deze Agastache‘Blue Fortune’  bloeit vanaf eind juni en bloeit lang door tot in september. De hoogte bedraagt 80-100 cm. Afdekken met bladeren kan geen kwaad ivm. mogelijk bevriezen. Deze plant zaait zich niet uit en heeft verder weinig onderhoud nodig.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.