© 2012 Ann

De Aarmunt – Mentha spicata

Een toevalstreffer? De kleinste vlinder ( muntvlinder) op een bloeiende aarmunt. Het valt mij wel op dat er dit jaar ontzettend veel muntvlinders te vinden zijn bij de kruiden. De Aarmunt of groene munt is een sterk geurende, vaste plant die behoort tot de lipbloemenfamilie.- (Lamiaceae). Ik zet wel een vraagteken bij ‘winterhard, de afgelopen jaren heb ik de muntplantjes (die in potten staan) ’s winters binnen laten overwinteren, het is mij nog nooit gelukt om ‘zomers grote struiken met veel blaadjes te krijgen’, ik doe iets fout maar heb geen idee wat.

De aarmunt bloeit van juli tot september met roze-violette of witte, 2,5-3 mm grote bloemen.

Het is overigens heel gemakkelijk om pepermunt te kweken: leg een takje pepermunt onder de aarde en binnen enkele weken verschijnen de eerste uitlopers al boven de grond. En binnen een jaar hebt u een veldje pepermunt. Het is een echte woekeraar.

De soort wordt als keukenkruid gebruikt.

Na de bloei is de plant niet meer bruikbaar als keukenkruid of voor medicinaal gebruik door verlaging van het gehalte aan gewenste inhoudstoffen. De pepermunt (Mentha ×piperata) is ontstaan uit een kruising van de watermunt (Mentha aquatica) met de aarmunt. Van de aarmunt kan thee worden getrokken. Hiervoor wordt kokend heet water op enkele bladeren gegoten in een theeglas. De thee is verfrissend en maagzuiverend. De cultivar Mentha spicata ‘Nana’ heeft een zuiver, prikkelend, maar mild aroma.

Aarmunt is ook een ingrediënt voor de thee.van de Touareg. De thee kan ook gebruikt worden tegen maagpijn.

In Italië werd  het kruid  toegewijd aan Maria. Vandaar de naam Mariakruid of Erba Santa

De werkzame stof is met name de menthol, bestanddeel van de vluchtige pepermuntolie, die door destillatie met behulp van waterdamp uit de planten gewonnen kan worden.

 

 

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.