© 2012 Ann

Heksenboter of runbloem – Fuligo spteica

Sinds twee jaar heb ik vanuit het niets met een gele dikke substantie te maken op keien in de tuin, vorig jaar dacht ik nog dat het etensresten waren, echter nu zat het opeens op een andere grote kei. Jammer dat ik de eerste dag geen foto gemaakt heb van “het vreemde goedje”. De tweede dag wel en heb het daarna weggespoten omdat het bij het terras er erg  onsmakelijk uitzag. Na even te hebben gegoogeld kwam ik erachter dat het een natuur verschijnsel was en geen braaksel van een of ander dier.

Door het regenachtige en warme weer zijn de omstandigheden gunstig voor een wel heel bijzonder soort organisme. Het is zo bijzonder omdat het nog een dier-, noch een plant, noch een schimmel en noch een bacterie is. De slijmzwammen zijn een eigen ‘rijk’ in de indeling van de levende organismen.

Veelal huizen slijmzwammen in dode plantenresten, zoals vermolmd hout of dode bladeren, maar daar leven ze niet van. Het plasmodium omvloeit bacteriën en schimmels en voedt zich daarmee, terwijl het al kruipende een soort slakkenspoor achterlaat. Sommige soorten kunnen plasmodia vormen van wel een vierkante meter groot, maar de meest zijn een paar millimeter.

Waar

Slijmzwammen zijn niet zeldzaam. Hoe meer je zoekt op vermolmd hout, op half vergaan snoeihout, dor blad en composthopen, hoe meer soorten slijmzwammen je vindt. Heksenboter vind je het hele jaar door, andere verschijnen in het voorjaar of in de zomer, de meeste in de herfst als er veel bacteriën en schimmels zijn, die helpen de vele dode plantenresten op te ruimen.

Extra informatie

Heksenkringen kwamen daar voor, waar heksen hun nachtelijke cirkeldans uitvoerden, daarbij regelmatig hun neus ophalend en de uitgespuugde snot als Heksenboter op de grond achterlatend. Op internet is genoeg informatie te vinden over heksenboter.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.