© 2012 Ann

De platte tonderzwam – Ganoderma applanatum

De platte tonderzwam, synoniem: Ganoderma lipsiense is een schimmel uit de familie Ganodermataceae .Niet ver verwijderd van ons huis staan oude, wel tot 200 jaar of ouder ,grote beukenbomen, die de platte tonderzwam bij zich dragen..

De platte tonderzwam leeft eerst als parasiet op een levende boom, waar hij intensieve wit-rot kan veroorzaken. Wanneer de boom is gestorven leeft de zwam verder als saprofyt.

De waaiervormige hoed is 10-40 cm groot, kaneelkleurig tot roestbruin met een witte rand. Aan de bovenzijde is de hoed tijdens de sporulatie vaak bedekt met een laag bruine sporen. De zeer fijne poriën aan de onderkant zijn wit en rond. Hier vindt men soms ook tepel-gallen, cilindrische tonnetjes gemaakt door vliegen voor hun larven.Het is een houtige zwam, die niet eetbaar is

Tondeldozen

In vroeger tijden werd van de platte tonderzwam poeder gemaakt voor gebruik in tondeldozen.

De tondeldoos is eigenlijk de voorloper van de lucifer, en diende dus om ‘vuur’ te maken. Het was een doosje waarvan de inhoud bestond uit tondel, een licht ontvlambaar materiaal. Dit kon bijvoorbeeld een stukje gedroogde tonderzwam zijn. Hiernaast had men nog een vuursteentje en een metalen ring, het vuurslag, nodig. Deze bestond uit koolstofhoudend ijzer. Als de vuursteen dicht genoeg bij het katoen werd gehouden, kon men proberen om met de metalen ring een vonk op de stof te doen belanden. Indien dit lukte, kon een behendige gebruiker door wat te blazen een vlammetje opwekken. Begin 20e eeuw raakte de tondeldoos in onbruik, vooral door de opkomst van lucifers, die veel gemakkelijker in gebruik waren.

Bronnen: Soortenbank, Wikipedia

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.