© 2012 Ann

De framboos – Rubus idaeus

De framboos (Rubus idaeus) behoort evenals de gewone braam (Rubus fruticosus) tot het geslacht Rubus. Tot dit geslacht behoren meer dan zeshonderd soorten. Dit jaar waren mijn gele  frambozen door de vorst geheel verdwenen. Voordat ik nieuwe frambozen aanschaf wil ik toch meer weten over de framboos en al zijn variëteiten, die te koop zijn.

De framboos is een in heel Europa van nature voorkomende plant, die op open plaatsen in het bos en langs bosranden voorkomt en is als voedsel al sinds de vroegste tijden in gebruik. De teelt gaat terug tot de Middeleeuwen. De plant is een heester waarvan de stengels tot 2 meter lang kunnen worden. Elk jaar worden nieuwe stengels uit wortelopslag gevormd.

De framboos bestaat uit vele vruchtjes en is een verzamelsteenvrucht. In tegenstelling tot de braam laat de framboos makkelijk los van de bloembodem. De meeste rassen dragen rode vruchten. Er zijn echter ook enkele rassen met gele vruchten.

Je kunt frambozen het beste planten in de maanden november tot en met februari. Na het planten moet je het hout direct inkorten op ongeveer een halve meter hoogte. Hierdoor hebben ze minder last van de wind en komen er sneller jonge scheuten uit de grond, vlakbij deze takken. Zodra deze jonge scheuten ongeveer 30 cm of hoger zijn kun je de oude takken tot op de grond wegsnoeien.

Frambozen hebben een hekel aan te natte grond. De oplossing is door de frambozen op heuveltjes te planten. Herfstframbozen hebben minder problemen met natte gronden.

zomerframbozen:

Bij de zomerframboos dragen alleen de tweejarige stengels vrucht, waarna deze afsterven. Bij de herfstframboos dragen daarentegen de toppen van de eenjarige scheuten de vruchten.

Normale buitenteelt. Direct na de oogst worden de afgedragen stengels verwijderd. In het vroege voorjaar worden de nieuwe stengels aangebonden. Voor de buitenteelt worden 8-10 stengels per meter aangehouden, de rest van de stengels wordt weggesnoeid.

De bloei is van eind mei tot eind juni. De framboos kan zich zelf bestuiven, maar insectenbestuiving, met name door bijen en hommels, bevordert de vruchtzetting.

Er zijn, afhankelijk van het ras, bij de zomerframbozen rijpe vruchten vanaf eind juni tot half augustus. Per ras duurt de oogst ongeveer vier weken. Het verschil in rijptijd tussen het vroegste en laatste ras is ongeveer twee weken.

Zomerframbozen kunnen na de oogst worden gesnoeid (juli/augustus), maar ook in het vroege voorjaar (februari/maart). De donkerbruine takken die vruchten hebben gedragen en nu afgestorven zijn kunnen tot aan de grond worden weggesnoeid.

Herfstframbozen:. Om een goede oogst in het najaar te krijgen worden in de winter alle scheuten weggesnoeid. Bij de herfstframbozen zijn er rijpe vruchten vanaf begin augustus tot de eerste week van oktober en bij een doorteelt ook in mei tot half juli. Per ras duurt de oogst bij herfstframbozen zes tot acht weken.

Daarnaast blijkt dat de framboos een hoog gehalte aan gezondheidsbevorderende stoffen, zogenaamde antioxidanten, heeft. Zelfs meer dan tomaten, kiwi’s of broccoli. Ongeveer de helft van de anti-oxidantwerking van frambozen wordt vermoedelijk veroorzaakt door ellagitannines, maar de positieve invloed hiervan is nog niet bewezen.

De jonge groene scheuten die her en der uit de grond opkomen kun je verwijderen indien ze te ver van de rij groeien. Of eventueel iets uitdunnen. Doe dit niet meteen het eerste jaar na het aanplanten van het hout, zodat de framboos tijd heeft zich te verspreiden

tips:

Frambozen bevatten naast de geneeskrachtige stof per gram ook tien keer meer beschermende anti-oxidanten dan tomaten, stellen de wetenschappers. De anti-oxidanten neutraliseren agressieve moleculen in het lichaam en voorkomen celbeschadiging.

Frambozen moeten met de nodige omzichtigheid geplukt worden. Pluk met twee handen, hou met een hand de struik weg. Oogst als de frambozen nog niet rijp zijn, ze rijpen nog na. Rijpe en beschadigde frambozen moeten direct tot jam verwerkt worden.

Plukken tijdens regen mag niet, de frambozen beschadigen dan. Direct na het plukken moeten, de frambozen bij 2 graden celsius bewaard moeten blijven, anders rijpen ze verder en is de bewaartijd te kort.

 

Bronnen, noten en/of referenties    ↑ (nl) Koert, Willem (2006-03-27). Framboos is heel gezond. Wageningen UR. Geraadpleegd op 30 december 2011..

Bron; gratis tips

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.