© 2012 Ann

Het zwavelkopje – Hypholoma fascicularis

Op  afgezaagde stronken van een hazelnoot vond ik deze paddenstoelen.

Het zwavelkopje wordt ook wel de gewone zwavelkop genoemd. De naam heeft te maken met de vaak zwavelgele kleur van de hoed en de steel. Al komen variaties in de kleur voor van vaalgeel tot geelgroen. Het is een veel in bossen voorkomende paddenstoel en groeit uitbundig op wegrottende boomstronken.

De gewone zwavelkop (Hypholoma fasciculare, synoniem: Psilocybe fascicularis) of het dwergzwavelkopje is een giftige paddenstoel die tot de familie Strophariaceae behoort

De gewone zwavelkop smaakt zeer bitter en is zeer giftig. Die giftigheid is het gevolg van de aanwezigheid van een aantal fasciculole esters. De belangrijkste hebben de namen gekregen van fasciculol E and fasciculol F.

Oneetbaar:  Het opeten van een stukje van deze paddestoel kan leiden tot misselijkheid, overgeven, troebele urine, diarree en stuipen. Ook wordt in de literatuur gemeld dat er verlammingen en verminderd zicht kunnen optreden. Het gif is een myxotocine.

De geur is onaangenaam en lijkt nog het meest op jodium.

Het is een saprofytische schimmel ( leeft dus enkel op dood hout)

Bron;  Soortenbank

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.