© 2013 Ann wilde kastanjes

Traditie van een Kerstkrans

Geschiedenis van de kerstkrans

kerstkrans

Al jaren maak ik van gedroogde hortensiabloemen kransen, nu ook van gedroogde Physalis.

Maar waar komt  de traditie van de Kerstkrans vandaan?  .Op internet vond ik een paar verhalen over het ontstaan van kransen:

BV. over de oude symbolische betekenis, de krans bestaat uit een gesloten cirkel zonder begin of einde, daarmee geeft hij de oneindigheid van een kringloop   ( leven, tijd, oneindigheid) aan, oftewel  het symbool van de eeuwigheid.  Speciaal eeuwige liefde

Ten tijde van de Romeinen was een krans een geschenk. Men mocht deze enkel ophangen indien men deze gekregen had. De gelukkige ontvanger kreeg door middel van de krans een goede gezondheid toegewenst van zijn bezoekers.

Ten tijde van het Christendom mocht een krans slechts twaalf dagen aan de deur bevestigd blijven en bood op die manier bescherming tegen kwade geesten en demonen. Ze zouden dan je huis voorbij gaan en zo haalde je het geluk in huis.

. Voor zover bekend stamt het allereerste gebruik van de Adventskrans van de Germanen en was dus een heidens gebruik en niet van christelijke oorsprong,  zoals vaak vermeld wordt.

. Het Germaanse gebruik van de krans was gedurende de midwinter -de winterzonnewende- om te vieren dat het na de donkerste, moeilijkste dagen van het jaar (rond 25 december) weer lichter zou worden en het leven makkelijker .

                              Krans van lampionnetjes

krans

krans van Amerikaanse eikels.

wilde kastanjes

krans van wilde kastanjes

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.