© 2013 Ann zwart snuitkevertje

Snuitkeverwants – Goncerus acuteangulatus

Wantsen– (Heteroptera) vormen een onderorde van insecten behorende tot de orde Hemiptera waartoe ook de cicaden en de plantenluizen behoren. De wants op de foto zat begin augustus op een hortensiablad en was wel tegen de twee centimeter groot.

Snuitkeverwants

Snuitkeverwants

Deze indeling is niet geheel onomstreden omdat de cicaden waarschijnlijk van de wantsen afstammen en dus niet als groep naast de wantsen kan worden gezien. Veel wantsen zijn zeer goed gecamoufleerd en hoewel er tienduizenden soorten zijn waarvan er 617 in Nederland voorkomen. (inventarisatie 2005)

Wantsen hebben naast de algemene kenmerken van insecten een steeksnuit (rostrum) waarmee planten of prooien worden leeggezogen. De snuitkeverwants komt minder vaak voor dan de zuringwants, maar lijkt veel op de zuringwants en is met een lengte van 10 tot 14 mm vaak net iets kleiner. Echter de snuitkeverwants op de foto was wel erg groot. .Of is de wants op de foto het toch een zuringwants?

Het belangrijkste verschil tussen een snuitkeverwants en zuringwants zit in het laatste gedeelte van de antenne , die geel-rood is bij de snuitkeverwants en donkerbruin bij de zuringwants. De snuitkeverwants is variabel qua kleur en kan lichtbruin, maar ook donkerbruin zijn en alles daar tussenin.

Het is een uitstekende rover, die uitsluitend leeft van andere insecten. De snuitkeverwants heeft het vooral voorzien op kleine kevertjes en dan nog het liefst snuittorretjes. Hij prikt zijn zuigsnuit in de zachte delen van de kever, vooral daar waar de pootjes zitten.

zwart snuitkevertje

zwart snuitkevertje op berkenblad

Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de bruikbaarheid van de snuitkeverwants als biologische ongediertebestrijder in de landbouw.

Bronnen:

Wikipedia,  Gardensafari

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.