© 2013 Ann

De Amaryllis – Hippeastrum

Afgelopen kerst kreeg ik enige amaryllis bollen en had er zelf ook nog een paar aangeschaft, Nu wil ik proberen deze bollen over te houden om  aan het  eind van het jaar ze allemaal in een grote pot te plaatsen. Het overhouden van amaryllisbollen was mij nog nooit gelukt, daarom leek het mij nu eens handig om adviezen en handige tips op te zoeken bij kwekers en hobbyisten  via google.

Amaryllis behoort tot de familie van de Amaryllidaceae en heet eigenlijk Hippeastrum. Amaryllis en Hippeastrum zijn twee nauw verwante geslachten en worden vaak door elkaar gehaald. Het grootste verschil zit in de stengel. Amaryllis heeft een massieve stengel en Hippeastrum een holle stengel.

Hippeus betekent ridder en Astrum ster, vandaar de Nederlandse naam Ridderster. Hippeastrum is tegenwoordig in vele types en kleuren leverbaar. Vroeger hoofdzakelijk alleen rood en roze,  zowel grootbloemig, gevuldbloemig, kleinbloemig, vlinderbloemig.

Planten en Bloeitijd

Een bol die in het voorjaar wordt geplant zal sneller bloeien dan een bol die in het najaar of winter worden geplant. Belangrijk is dat de bol afbehandeld is, dat wil zeggen of de bol een koudeperiode heeft gehad van ongeveer 8-10 weken (of langer) 13°C.

Leg voor het planten de bollen enkele uren in handwarm water. Neem een ruime pot en voedzame grond .. Plant de bol tot 2/3 in de aarde en druk het stevig aan, zodat de bol goed vast komt te staan.

Amaryllis op glas of schaal: Haal de bol uit de pot en spoel deze goed af onder de kraan (potgrond moet uit de wortels zijn). Laat de bol drogen en leg hem op een schaal of in een glas. De bol heeft geen water nodig om te gaan bloeien.

Na het planten van de amaryllis

Zet de pot na het planten op een warme plaats, want voor de ontwikkeling van de stengel is een aangename temperatuur nodig. Een kamertemperatuur van 20° C is ideaal; Geef weinig water totdat de stengel tevoorschijn komt. Zodra de knop en het blad zichtbaar zijn, behoeft de plant geleidelijk aan meer water en meer licht;

De stengel groeit daarna zeer snel door en als deze volledig is, ontvouwen de spectaculaire bloemen zich;      Dit hele proces neemt 6 à 10 weken in beslag.

Snijd de bloemstengel als hij uitgebloeid is af met een scherp mesje, ongeveer 2 cm boven de bol. Zorg dat de bladeren hierbij niet beschadigd worden! Het beste kan men een stevig kartonnetje of een plastic kaartje  tussen de stengel en de uitbottende bladeren schuiven zodat het mes alleen de stengel afsnijdt zonder andere delen zelfs maar te kunnen raken.

Er zal sap uit de afgesneden holle stengel stromen, en ook het stengel stukje dat achterblijft laat wat sap los. Dep dit droog met bijv. keukenpapier. Laat daarna het stengel stukje rustig indrogen, na ongeveer 2 weken is het totaal verdroogd en kan men het zo lostrekken.

Laat de bladeren groeien, snijd ze vooral niet af als ze wat lang worden en dreigen om te vallen. Steun ze met één of meer stokjes, waar evt. een touwtje omheen gebonden kan worden. De bladeren blijven tot diep in de herfst, en verschaffen de bol nieuw voedsel – de bol zal vlak na de bloei vaak wat slap aanvoelen, maar geleidelijk wordt hij weer stevig en iets groter. Doe af en toe wat kunstmest door het gietwater.

Als de bladeren geel worden, kan men ze voorzichtig lostrekken; niet forceren. Komt er vocht vrij, dit van de bol afdeppen, om rot te voorkomen.

Als alle bladeren van de bol af zijn, is deze in een rustperiode gekomen en kan het beste in de pot maar wel droog worden gehouden, en bij voorkeur op een donkere, niet al te warme plaats zoals een kelder of een slaapkamerkast, maar vergeet vooral niet om na 1 of 2 maanden de bol weer tevoorschijn te halen!

Wil men de bol eerder dan de natuur aangeeft (± eerste helft april) weer uit de rust halen om hem in bloei te krijgen (als men ze koopt, bloeien de planten vaak rond de kerst!), dan moet hij van de koele plaats verhuizen naar een plek met onder warmte (de vensterbank boven de centrale verwarming voldoet uitstekend).

Voor hij echter wordt geplaatst, moet de bol uit de pot, de aarde van de wortels (dode, verdroogde wortels verwijderen), en de oude rokken van de bol, die bruin en vliezig zijn, moeten er worden afgepeld, tot er nog eentje omheen zit, die de bol beschermt..

Giftig

De plant is behoorlijk giftig, evenals de narcis, waaraan hij verwant is. Pas op met het sap, was mes en handen na het afsnijden van uitgebloeide stengels.

Bloeitijd

Een bol die in het voorjaar wordt geplant zal sneller bloeien dan een bol die in het najaar of winter worden geplant.

Belangrijk is dat de bol afbehandeld is, dat wil zeggen of de bol een koudeperiode heeft gehad van ongeveer 8-10 weken (of langer) 13°C.

Hippeastrum

is een geslacht van bolgewassen uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae), Het geslacht omvat ongeveer 70 tot 75 soorten en meer dan 600 hybriden en cultivars. De soorten komen van nature voor in de (sub)tropische gebieden van Mexico en de Caraïben tot in het noorden in Argentinië. Sommige soorten en hybriden worden algemeen gekweekt voor hun grote, opvallende bloemen

De bollen van Hippeastrum hebben een diameter van 3-11 cm. Ze leggen drie tot zeven, lang goed blijvende (soms blijvende) bladeren aan van 10-60 cm lang en 1-5 cm breed. De holle bloemstengel staat rechtop en is 5-60 cm lang en 1-5 cm breed. Afhankelijk van de soort draagt hij twee tot vijftien grote bloemen aan de top, die 10-20 cm breed zijn met zes helder gekleurde bloembladeren (drie buitenste kelkbladeren en drie binnenste kroonbladeren met hetzelfde uiterlijk).

Hippeastrum-soorten dienen als waardplanten voor de rupsen

Over het algemeen produceren Nederlandse bollen eerst bloemen en na de bloei ontwikkelen de bladeren zich pas. Bollen van kwekers uit Zuid-Afrika ontwikkelen tegelijk bloemstengels en bladeren.

 

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.