© 2013 Ann Hyacint

Oorsprong van de naam hyacint – Hyacinthus orientalis

Voor het eerst in mijn leven staat er een vaasje met  gesneden hyacinten op tafel, maar wat te doen om de sterke geur aangenaam te laten blijven en de bloemen zolang mogelijk houdbaar te houden?

De Hyacint staat symbool voor vrede en macht – .

februari

op water

Verzorgingstips van een snijhyacint :

Laat gesneden hyacint eerst goed voor-wateren. Gebruik een schone vaas met schoon water. Wanneer de hyacint met andere bloemen wordt vermengd het vaaswater om de twee dagen verversen.

Houdbaarheid (snijhyacint :

De houdbaarheid van een snijhyacint is ongeveer zeven dagen. Opvallend is dat Hyacinten en Narcissen prima samen gaan. In tegenstelling tot andere bloemen heeft narcissenslijm geen negatieve invloed op Hyacinten, zoals bladverbranding en bloem verdroging.

De hyacint – Hyacinthus orientalis is een bolgewas uit de aspergefamilie (Asparagaceae). De plant is afkomstig uit het oostelijke Middellandse Zeegebied (Midden-Turkije tot Libanon). De soort bloeit in Nederland buiten van maart tot mei. Een enkel bloempje wordt een nagel genoemd.

Hyacint met bol voldoende vochtig houden.: Laat de bolbodem aan de steel zitten, die bevordert de stevigheid en de wateropname en daardoor de uitbloei. Bovendien komen de bloemen dan goed op kleur. Bovendien zal er dan geen stank ontstaan én de steel geeft een extra stukje lengte mee.

Maak de steel goed schoon voordat hyacint in het water wordt gezet. Daarna is de bol waardeloos geworden en zal nooit meer bloeien.

Onderhoud in de tuin : Goed doorlaatbare niet te zware, vruchtbare tuingrond. Na twee jaar de bollen vervangen. Het is moeilijk hyacinten in eigen tuin elk jaar blijvend in goede conditie te houden voor herbloei.

Mythe –   Een leuk verhaal over de oorsprong van de naam hyacint via internet. Er zijn twee verhalen over Hyakinthos overgeleverd: Deze is van Jean Broc.

Hyacint

Hyacint

Hyakinthos

De dood van Hyakinthos, door Jean Broc.

Hyakinthos (Oudgrieks: Ὑάκινθος) of Hyacinthus (Latijn) is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij was een Spartaanse prins, een held en een halfgod, de zoon van de muze Clio en de Macedonische koning Pierus. Hij werd vooral vereerd in het Spartaanse Amyclae.

Op een dag waren Hyakinthos en Apollo een wedstrijd discuswerpen aan het houden. Ze wierpen om beurten. Apollo wou een indruk maken op zijn geliefde en wierp daarom met al zijn macht, maar toen Hyakinthos begon te lopen om de discus op te vangen om zo indruk te maken op Apollo, werd hij dodelijk geraakt aan zijn hoofd door de vallende discus.

Volgens de mythe waren zowel de zonnegod Apollo als de westenwindgod Zephyros verliefd op Hyakinthos. Maar Hyakinthos verkoos Apollo boven Zephyros, en daarom werd deze laatste kwaad. Toen Hyakinthos en Apollo aan het trainen waren met de discus werd hij geraakt door een discus die door de windgod Zephyros uit koers was geblazen.

Toen Hyakinthos stierf was Apollo zo verdrietig dat hij bijna zijn onsterfelijkheid opgaf om samen te zijn met zijn geliefde in de dood. Om ervoor te zorgen dat Hades het lichaam van Hyakinthos niet kon ophalen, schiep Apollo uit het bloed van zijn geliefde de Hyakinthos bloem als een herdenking aan zijn dood en zijn tranen markeerde op de bloemblaadjes άί άί, betekenend helaas.

Hyakinthos zou door Apollo zijn begraven bij diens tempel in Amyclae, waar ieder jaar drie dagen lang de Hyakinthiën het Festival van Hyakinthos vierden ter ere van de gedode jongen, het is een groot feest in Sparta. De eerste dag van het feest is een rouwperiode voor de dood van de jongen en de andere twee dagen vierde men zijn hergeboorte.

Bronnen:

Hyacint (Hyacinthus orientalis) op SoortenBank.nl (gebaseerd op de Heukels22, dit is de voorlaatste uitgave)

www.tuinadvies.nl

Bron: “De betoverde tuin” door Marie Mrstikova. Nederlandse vertaling van Els Nuijen. Uitgeversmaatschappij Holland, Haarlem, 1978. ISBN: 90-251-0297-2

 

 

 

 

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.