© 2013 Ann Smaragdlibel

Smaragdlibel – Cordulia aenea

Mooi glimmend in de ochtendzon. De nimf van de glanslibel. De vleugels lijken wel gouddraadjes De.Nimf is gedrongen met zeer lange, spinachtige poten en enige zwak ontwikkelde doornen op de rug .  Na het uitsluipen zoeken de imago’s meestal het bos op om te jagen, vooral op muggen en om geslachtsrijp te worden. Ze zijn vaak te vinden boven bospaden en langs bosranden, heen en weer vliegend op ca. een meter hoogte. De ogen zijn bij jonge dieren bruin, en worden later groen. Voorjaarssoort.

Smaragdlibel

Smaragdlibel

Eind april tot eind juli, piek in mei en begin juni.

De smaragdlibel (Cordulia aenea) is een libellensoort uit de familie van de  glanslibellen (Corduliidae), onderorde echte libellen (Anisoptera).

Voorkomen
Vrij algemeen, meestal bij laagveen moerassen en matig voedselrijke vennetjes.

Spanwijdte vleugels 60-70 mm
Kenmerken
Lichaam donkergroen tot koperkleurig. Ogen helder groen. Achterste deel achterlijf van mannetje verbreed. bij het vrouwtje gelijkmatig cilindrisch, legboor bij haar niet zichtbaar.

Vliegtijd en gedrag

Eind april tot eind juli, piek in mei en begin juni.

Geslachtsrijpe mannetjes maken eindeloze patrouillevluchten, waarbij ze vlak langs de oevervegetatie en op geringe hoogte boven het water vliegen. Ze blijven daarbij vaak stil hangen in de lucht, waarbij de groene ogen en het knotsvormig achterlijf opvallen. Ze kunnen echter ook snelle uitvallen maken. Andere mannetjes worden direct verjaagd en vrouwtjes worden direct gegrepen voor de paring.

De eitjes worden solitair door het vrouwtje in vlucht afgezet, waarbij ze meestal goed verscholen gaat tussen de dichte oevervegetatie. Niet zelden gebeurt dit laat op de dag of bij bewolkt of zelfs miezerig weer. Op die manier verkleint ze de kans om door ander mannetjes belaagd te worden.

Levenscyclus

De larven overwinteren twee, soms drie keer. De larven zijn volgroeid als ze de laatste winter in gaan. Uit-sluipen gebeurt van half april tot in juni, met een piek in mei.

Bronnen: Vlinderstichting, Beeldbank, Wikipedia

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.