© 2013 Ann

Het bruin zandoogje – Maniola jurtina

Het bruin zandoogje

Het bruin zandoogje

Vanmiddag op het net bij de spruitjes, voor mijn ogen het bruin zandoogje. ik moest wel snel zijn met de camera, deze zat nog in mijn jaszak. Het bruin zandoogje is een dagvlinder uit de subfamilie Satyrinae, de zandoogjes en erebia’s. Het bruin zandoogje heeft een voorvleugellengte van 21 tot 28 millimeter. Deze vlinder behoort tot de grote vlinders

Het vrouwtje is iets groter dan het mannetje.

Het vrouwtje heeft op de bovenkant van de voorvleugel een opvallend oranje veld met een meestal witgekernde zwarte oogvlek. De bovenkant van de achtervleugel is bruin.

Bij het mannetje is de bovenkant van de voorvleugel bruin met een ongekernde zwarte oogvlek in de vleugelpunt.

De achterrand van de achtervleugel is gekarteld.

Verwarring met het oranje zandoogje is mogelijk, maar bij het vrouwtje van het bruin zandoogje zit geen oranje op de achtervleugel, of heel weinig, terwijl bij het oranje zandoogje de achtervleugel oranje met een bruine rand is.

IMG_1354

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.