Wel 20 andijvie stekjes/ plantjes gekregen in april van overbuurman in de moestuin. Natuurlijk waren wij daar blij mee, weer een kaal stukje grond opgevuld. Amateurs tobben toch wel met een stuk grond die opgevuld moet worden met groentes, waar en hoe begin je? Op een gegeven moment ben je zo trots, als alles goed groeit en het er groen uitziet. Zo ook met de andijvie. Plukken was zonde, laat nog maar even doorgroeien. Nu dat hebben wij geweten, binnen een week waren ze allemaal doorgeschoten. Een plant uit nieuwsgierigheid laten staan, en wat een mooie blauwe kleur bloemetjes. Volgend jaar beter. 🙂
Nuttige Informatie: Andijvie
Andijvie is één jarig, groeit snel en is bijna een jaarrond te telen, kies dan wel het juiste ras en het soort voor in het juiste seizoen.
Andijvie behoort samen met de witlof en de cichorei tot de familie van bladgewassen vandaar ook de iets bittere smaak.
Er zijn 2 verschillende vormen: breedbladige andijvie en krulandijvie.
Andijvie is een lange dag plant, ze schieten in de zomer, wanneer de dagen het langst zijn, snel door. Daardoor loopt de zomerteelt de meeste risico’s op, toch is de zomerteelt wel de meest bekende en ook meest gebruikte teelt.
Bron: Diana’s mooie moestuin
Ziekten en plagen
Slakken tasten jonge plantjes aan. De meer stuggere wintersoorten hebben er minder last van. Toch kunnen deze rassen in het najaar vol zitten met slakken die gunstige schuilplaatsen vinden tussen de bladeren.
Diverse insecten kunnen aan de wortels vreten (ritnaalden, aardrupsen, emelten). In de buurt van een dood plantje vinden we vaak de rups in de grond terug.
Onder droge omstandigheden kunnen er wortelluizen voorkomen. De plant sterft niet af maar groeit ook niet meer.
Onder zeer vochtige omstandigheden kunnen planten gaan rotten door schimmelaantastingen. Ruim in zo’n geval de aangetaste planten op en pas een vruchtwisseling toe – deze schimmels leven vaak in de bodem.
Andijvie die na half juni gezaaid wordt, schiet niet meer door.
Bij een late zaai (begin augustus) is het beter om niet meer te verspenen, dat levert een groeiachterstand op die we dan niet meer kunnen goedmaken
Krul andijvie heeft een diep ingesneden blad en is decoratief. Gloire de l’exposition is zo’n ras. De smaak is niet veel anders dan gewone andijvie.
Bron: http://www.moestuintips.nl/groenten/bladgroenten/andijvie/andijvie.php