© 2014 Ann snijbiet

Snijbiet

snijbiet

snijbiet

De start van de snijbiet dit jaar was erg moeizaam, ik had voor-gezaaid in bakken en keurig gespeend, na het uitpoten kregen we een hagelbui die alles verwoestte. Gewoon maar blijven hopen dat alles zich weer zou herstellen, nu staan er prachtige planten en de oogst is groot. De kleuren alleen al vind ik fantastisch staan in een moestuin.

Snijbiet is tweejarig en behoort tot de amarantenfamilie. De naam Bèta (waar ook ‘biet’ vandaan komt) zou afstammen van de Griekse letter bèta, naar de pootstok die in de oudheid de vorm van een bèta zou hebben gehad. Het is een snelgroeiende, gemakkelijk te telen winterharde, tweejarige plant maar wordt als groente eenjarig geteeld. De snijbiet kent zijn oorsprong aan de Middellandse Zee

Snijbiet groeit op alle grondsoorten, maar niet te droog. Naast de basisbehandeling van het onderspitten van stalmest in de winter worden er in het voorjaar koemestkorrels en bloedmeel aan toevoegt. ! Let bij de vruchtwisseling op dat de rode biet een nauw familielid van de snijbiet is.

Snijbiet wordt weinig door schimmelziekten aangetast. De bietenvlieg tast vooral in koele zomers het blad aan, doordat de maden in het blad gangetjes in het bladmoes vreten.

Snijbiet wordt normaal in maart en april ter plaatse gezaaid. Soms wordt nog in juli en augustus gezaaid voor een late oogst. De rijafstand is 20 cm en in de rij is de plantafstand 5 cm. Als de plant 10-15 cm hoog is wordt het blad afgesneden.

Snijbiet doet zijn naam eer aan. Ribben met blad zijn van de plant te snijden, waarna er weer nieuwe ribben ontstaan. Daardoor kan er gedurende enkele maanden geoogst worden van één plant.

De stelen van rode snijbiet lijken wel wat op rabarberstengels. Maar snijbiet is er in veel meer varianten, van witte en gele tot groene en rode stengels. Stelen van snijbiet worden overigens ‘ribben’ genoemd. Van snijbiet eet je daarnaast ook het blad. Het is een smaakvolle groente, die gemakkelijk en snel te bereiden is. Snijbiet klinkt wel modern, bij warmoes doet direct aan grootmoeders tijd denken. ….

Bewaren kan, goed uitlaten lekken, op elkaar leggen en rauw in een grote zak invriezen.

FRANÇAIS: Poirée, blette

DEUTSCH: Schnittmangold, Bladmangold ENGLISH: Chard, Spinach beet

Recepten:

Smoren in olijfolie in de oven, met een korstje van broodkruim en Parmezaanse kaas.

  • Stoven in olie met aanhangend water. Mengen met kruidenkaas, pijnboompitten en gewokte kipreepjes en serveren over pasta.
  • In een salade met bijvoorbeeld appel, olijven en paprika’s.
  • In een lasagne.
  • Wokken met knoflook en gember.
  • In veel Italiaanse recepten kun je spinazie vervangen door snijbiet.

Er zijn verschillende soorten snijbiet. In biologische winkels kun je in het goede seizoen, medio september, snijbiet kopen wat in feite het loof van bieten is. Het loof heeft net als de knol rode kleuren in zich. Daarnaast is er groene snijbiet wat in het Duits mangold wordt genoemd. Deze soort is iets anders. Hiervan kun je alleen het loof eten en niet de knol. Mangold kun je het hele jaar afknippen als het in een moestuin staat. De plant maakt telkens nieuwe bladeren.

 

Bronnen: Wikipedia,

www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/bladgewassen/snijbiet/

www.groentenenfruit.nl ›

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.